Genteknikens utveckling 2022

Inledning

Gentekniknämnden ska varje år lämna en rapport till regeringen som beskriver utvecklingen inom genteknikområdet under det senaste kalenderår samt miljöbalkens påverkan på forskning och utveckling. Referaten i rapporten bygger till största delen på naturvetenskapliga artiklar publicerade i internationella tidskrifter, men här finns också referat som rör till exempel lagstiftning.

Ladda ner hela rapporten här:

Genteknikens utveckling 2022 (pdf).

Ett axplock ur rapporten:

  • Över hundra ton av det Gyllene Riset har odlats i Filippinerna och kommer delas ut till barn och gravida. Riset har modifierats genetiskt att bilda betakaroten som i kroppen omvandlas till A-vitamin. Riset motverkar A-vitaminbrist som är ett stort hälsoproblem i fattiga länder (sid. 18–19).
  • Tomater har genomredigerats med CRISPR/Cas9 att bilda stora mängder D-vitamin. Tomaterna försöksodlades under sommaren 2022 efter att Storbritannien lättat på sin GMO-lagstiftning (sid. 33–34, 73).Genetiskt modifierade spirulina-alger har visats kunna tillverka stora mängder terapeutiska proteiner som kan användas till läkemedel (sid. 35–36).
  • I USA har nötdjur som genomredigerade med CRISPR/Cas9 fått grönt ljus av Food and Drug Administration (FDA). En mutation som ger djuren kortare päls och bättre anpassning till ett varmt klimat har inducerats med CRISPR/Cas9 (sid. 38).
  • Inom EU har två nya genterapier godkänts. En för behandling av tre typer av cancer i lymfsystemet hos vuxna, och en för behandling av hemofili A (sid. 42).
  • CAR-T-cellterapi som tidigare bara används som cancerbehandling har gett positiv behandlingseffekt för patienter med den autoimmuna sjukdomen SLE (sid. 45-46).
  • Den cancerpatient som blev den första i världen att behandlas med basredigerade CAR-T-celler har tillfrisknat. Basredigering är en vidareutveckling av CRISPR/Cas-tekniken (sid. 46–47).
  • En svårt hjärtsjuk man i Maryland, USA, blev den första person att leva med ett transplanterat hjärta från en genetiskt modifierad gris. Mannen levde under två månader med hjärtat innan han avled (sid. 53).
  • Nobelpriset i medicin gick 2022 till Svante Pääbo, för hans forskning om utdöda människoarters DNA och människans utveckling (sid. 54).
  • EU-kommissionen ser över GMO-lagstiftningen för växter och vissa nya genomiska tekniker. Ett publikt hörande av EU:s medborgare gjorde tydligt att en majoritet inte anser att lagstiftningen är adekvat för att hantera de här teknikerna. Kommissionen ska lägga fram ett lagförslag andra kvartalet 2023 (sid. 72).