Tillgänglighet

Tillgänglighetsredogörelse för genteknik.se

Gentekniknämnden står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Här beskriver vi hur genteknik.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.

Hur tillgänglig är webbplatsen?

Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information.

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?

Om du behöver innehåll från Genteknik.se som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget från lagens tillämpningsområde enligt beskrivning nedan, kan du kontakta oss på följande sätt via Vetenskapsrådet som är värdmyndighet för Gentekniknämnden:

  • skicka e-post till registrator@vr.se
  • ring 08-546 44 000
  • fyll i formuläret som det länkas till i avsnittet ”Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet” nedan.

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns.

Rapportera tillgänglighetsfel på Dataguiden.se (vetenskapsrådet.se)

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har ansvaret för tillsyn över lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Du kan anmäla till Digg om du tycker att vår digitala service har brister i tillgänglighet. Du kan också anmäla till Digg om du tycker att vår bedömning av vad som är oskäligt betungande ska granskas, om du tycker att vår tillgänglighetsredogörelse har brister eller om du tycker att vi inte har hanterat din begäran om tillgängliggörande korrekt.

Anmäl bristande tillgänglighet (digg.se)

Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet

Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs nedan.

Innehåll som inte är tillgängligt

Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt.

Problem vid användning utan synförmåga:

  • Otydliga rubriker. ”Lär dig mer om…”-rubriken på startsidan är inte tillräckligt beskrivande. Det kan exempelvis göra det svårare att orientera sig på sidan eller att förstå sammanhanget.
  • Otydliga länktexter. Länktexter som ”Läs mer om nämndens arbete” är inte tillräckligt beskrivande. Användare kan ha svårt att förstå vart länken leder utan att läsa omgivande text.
  • Bristande rubrikstruktur. Vissa rubriker har hopp i hierarkin. Detta medför att exempelvis skärmläsaranvändare kan ha svårt att förstå sidans struktur.
  • Språkförändringar i text är inte angivna i koden. ”Till innehållet”-länken är inte uppmärkt med ett lang-attribut, men är skriven på engelska. Skärmläsare kan därför läsa upp text på fel språk, vilket försvårar förståelsen.
  • Sökfunktionen. Det saknas aria-live som läser upp antalet sökträffar. Skärmläsaranvändare får ingen direkt feedback på om en sökning lyckades.
  • Sökfunktionen. Paginering saknar korrekt ARIA-märkning. Pagineringen längst ner på söksidan är inte uppmärkt som en navigeringskomponent (nav). Användare av hjälpmedel kan ha svårt att förstå och använda pagineringen.
  • Meny. Expanderbara menyer saknar aria-expanded och aria-labelledby. Användare som navigerar med hjälpmedel får ingen återkoppling om menyns namn eller tillstånd.
  • Sökfältets placering. Sökfältet ligger inte som ett eget landmärke, utan det ligger inuti huvudmenyns nav. Hjälpmedelsanvändare kan ha svårt att hitta sökfältet, därmed kan navigeringen påverkas negativt.

Problem vid användning med nedsatt synförmåga:

  • Kontrastproblem i vissa texter. Kontrasten på text mot bakgrund har för låg kontrast. Text kan vara svår att läsa för användare med nedsatt syn.
  • Svårläst text på bannerbilder. Texten som är placerad över bilden på startsidan har på vissa skärmstorlekar eller inställningar otillräcklig kontrast. Viktig information kan gå förlorad för användare med nedsatt syn.
  • Tangentbordsfokus. Fokusmarkeringen är svag eller saknas på vissa interaktiva element. Användare som navigerar med tangentbord kan ha svårt att se var de befinner sig.
  • Länkar skiljer sig från övrig text endast genom färg. Länkar i brödtext markeras enbart med färg. Användare med nedsatt färgseende kan ha svårt att identifiera länkar.

Problem vid användning med nedsatt finmotorik, styrka eller rörlighet:

  • Popup-funktioner är svåra att hantera. Fönster för ordförklaringar är svåra att stänga på mindre skärmar. Användare kan fastna i ett popup-fönster och ha svårt att navigera vidare.
  • Navigering i mobilmenyn. Undernivåer i menyn är svåra att nå på mindre skärmar. Detta kan medföra att användare får svårt att navigera till rätt sektion av webbplatsen.
  • Svepning i flera riktningar. Vissa komponenter går inte att använda på mindre skärmar utan att behöva svepa åt höger eller vänster. Användare som har motoriska funktionsnedsättningar kan ha svårt att ta till sig innehållet.

Vår ambition är att ha åtgärdat alla ovan kända tillgänglighetsproblem senast den 31 december 2027.

Oskäligt betungande anpassning

Pdf-filer på sidorna Protokoll, Yttranden, Årsredovisningar och Rapporter under Om oss är inte helt tillgängliga. Filerna kommer inte att ändras, men Gentekniknämnden har publicerat tillgängliga pdf-filer sedan april 2021.

Innehåll som inte omfattas av lagen

Det innehåll som beskrivs här är inte fullt tillgängligt, men undantas enligt 9 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service:

  • Dokument som är publicerade innan 2018-09-23.

Hur vi testat webbplatsen

En extern leverantör har gjort en oberoende granskning av Genteknik.

Senaste bedömningen gjordes den 29 januari 2025.

Övrig information

Webbplatsen lanserades första gången 2008 och omarbetades den 9:e oktober 2020. Tillgänglighetsredogörelsen uppdaterades senast den 11 april 2025.