Genmodifierad sötpotatis utan människans hjälp

Forskare från bland annat det internationella potatiscentret i Peru har analyserat arvsmassan från 291 sorter av sötpotatis och visat att den innehåller flera fungerande gener från bakterier. Bakterie-DNA:t i sötpotatisen var uppdelat på två stora DNA-fragment. Det ena innehöll fyra bakteriegener och det andra fem. Det ena av dessa fragment var placerat mitt i en sötpotatisgen,…

Fältförsök med genmodifierade kålmalar i USA

I juli startade det brittiska företaget Oxitec ett fältförsök med genmodifierade kålmalar (Plutella xylostella) i USA. Försöket utför i en stor bur där det växer kålplantor. Kålmalen är en allvarlig skadegörare på olika kålväxter som raps, brysselkål och broccoli. Skördebortfall och bekämpning av malen kostar globalt i storleksordningen 4-5 miljarder amerikanska dollar årligen. Malen har…

Korngenen som ger ris högre stärkelseinnehåll och lägre metanutsläpp

Metangas är den näst största växthusgasen efter koldioxid, och bidrar till den globala uppvärmningen. Risfält är en av de stora källorna till metanutsläpp. Det är olika mikroorganismer i risfältet som producerar metangasen. Ris är tillsammans med majs och vete en av de viktigaste grödorna i världen. Under 2013 skördades 750 miljoner ton ris i världen.141…

Analysera arvsmassor för att rädda lantrashöns

Bohuslän-Dals svarthöna är en alldeles svart höna. Fjädrarna är svarta och köttet är mörkt. Hos de flesta individer är dessutom kammen och näbben svarta. De är en så kallad lantras. Förr var denna hönsras vanlig i gränstrakterna i Bohuslän, Dalsland och Norge. Hedemorahönan är exempel på en annan lantras som kommer från Dalarna. De kan…

Australiensiska forskare utvecklar genmodifierat vete med kolesterolsänkande egenskaper

Korn och havre innehåller höga halter av lösligt betaglukan. Betaglukan i löst form kan sänka kolesterolhalten och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Vete har inte samma goda egenskaper eftersom det innehåller betaglukan med en struktur som gör det olösligt. Nu har australiensiska forskare på molekylär nivå undersökt vad som skiljer betaglukanet i havre…